06
Jul
2020

Cardano’s hype gedreven door exponentiële prijsstijgingen en dalende correlaties

Cardano, nu de achtste grootste cryptocurrency in de markt, is een van de best presterende cryptocurrency’s van 2020, met zijn prijs-prestatieverhouding die Bitcoin in de schaduw stelt. In feite heeft ADA, sinds het in maart de bodem van het jaar heeft bereikt, een exponentiële stijging laten zien, waarbij het de Bitcoin met 200% heeft overtroffen en de rest van de altcoin-markt met 250%.

Kan Cardano het hoogseizoen leiden?

Het spreekt voor zich dat de hype die met Cardano gepaard gaat hoog is. Echter, met prestaties als deze is het niet verwonderlijk dat sommigen in de gemeenschap Cardano al zijn gaan werpen als de vlaggendrager van het volgende altseason. Dergelijke speculaties zijn gedreven door niet alleen de prestaties van ADA op de prijsgrafieken, maar ook de ontkoppeling met Bitcoin in de afgelopen weken en maanden.

Dit is niet de eerste keer dat het optreden van een altcoin de aandacht van de gemeenschap trekt. Eerder in het jaar, toen Ethereum tussen januari en februari een enorme vlucht nam, merkten velen al snel op dat de correlatie tussen Ethereum en Bitcoin afnam om de stelling dat Ethereum het altseason zal leiden naar voren te schuiven. Een paar maanden later leidde de korte ‚ontkoppeling‘ van Stellar Lumens tot soortgelijke gesprekken.

Het altseason kwam echter niet door, en als iemand vragen had over de impact van Bitcoin op de markt, was het niet nodig om voorbij de Black Thursday crash te kijken.

Dit leidt tot de vraag – Kan Cardano het beter doen?

Exponentiële prijsstijgingen en dalende correlaties

Er is goede reden om aan te nemen dat Cardano misschien niet helemaal hype is. Kijk maar eens naar Cardano’s prijsgrafieken. Sinds ADA in maart de bodem van de prijs heeft bereikt, is de crypto met een fenomenale 329% gestegen, met een YTD-winst van bijna 200%. Dat zijn enkele ongelooflijke statistieken voor een cryptocurrency die nu in de top-10 staat.

Aan de andere kant is Bitcoin Up, de pied piper van de cryptocurrency markt, slechts met 90% gestegen op de grafieken, met een YTD winst van 26,54%. Het is relevant om op te merken dat Bitcoin’s perstijdprijs van $9.117 slechts 2% hoger was dan zijn prijs op 5 mei, twee maanden geleden. Integendeel, ADA heeft met 100% gewonnen in dezelfde periode.

Wat zegt ons dat? Wel, het vertelt ons dat Cardano een periode van echte groei op de koersgrafieken heeft kunnen doorstaan in een tijd dat Bitcoin, en de grotere crypto-markt, stagneerde. Simpel gezegd, de prijzen van ADA en BTC bewegen niet op een overeenkomstige manier.

Dit wordt ondersteund door Cardano en Bitcoin’s correlatie-index, waarbij het 30-daags gemiddelde voor dezelfde periode daalt tot -0,2 op de grafieken, nadat het zijn jaarlijkse laagste punt heeft bereikt. Dit betekent dat er een licht omgekeerd verband bestaat tussen de prijzen van de twee cryptokringen, een bevinding die het argument ondersteunt dat Cardano zich ontkoppelt van de Bitcoin.

Ontwikkelingen in overvloed

Maar wat maakt de prijsstijging van Cardano anders dan de prestaties van andere cryptocentra? Nou, om te beginnen is zo’n exponentiële groei ongewoon voor zo’n hooggeplaatste crypto. Ten tweede lijken de prestaties van ADA op het eerste gezicht niet gedreven te worden door louter speculatie of FOMO. Het is organisch en echt ontwikkelingsgericht.

Denk maar aan de afgelopen dagen. Op de onlangs besloten Cardano Virtual Summit, maakte IOHK een zwenking op aankondigingen, waaronder 1) Bevestiging van Shelley code release, 2) Een bedrijfsfonds ter waarde van $20M om de goedkeuring van platforms zoals Cardano’s te ondersteunen, 3) Project Catalyst – een Voltaire update die ADA-houders het recht geeft om te stemmen over de ontwikkeling van Cardano, en 4) Custody overeenkomst met Coinbase.

Dat zijn niet eens ALLE ontwikkelingen van de afgelopen weken. Nu de Shelley hard fork later deze maand nadert, zullen er meer komen en als de geschiedenis enige indicator is, zal de prijs van ADA wederkerig zijn.

Cardano, nu sociaal populair

Deze ontwikkelingen worden beantwoord door het sociale volume en de sociale dominantie, een teken van een groeiende belangstelling voor het Cardano-ecosysteem. Volgens een recente tweet van crypto-analytische firma Santiment,

Cardano-sociale vermeldingen zijn na de 1ste Juli-pomp sterk gestegen. De vermeldingen van $ADA en #Cardano op crypto sociale media schoten omhoog aan een 30 daghoogte nadat de munt aan +11% (momenteel bij ~$0.094) verzamelde om de maand te beginnen„.

Net als de prijs, zullen de sociale vermeldingen en de sociale dominantie van ADA de komende maand ongetwijfeld stijgen, met IOHK die steeds meer ontwikkelingen en aankondigingen in de rij zet.

Al deze punten suggereren dat ADA niet alleen meer prijsstijgingen zou kunnen zien in de nabije toekomst, maar dat de ontkoppeling met Bitcoin ook meer stoom zou kunnen verzamelen.

Is dat wel mogelijk? Kan een cryptografie, eender welke cryptografie, echt ontkoppelen van Bitcoin?

Bitcoin is nog steeds de koning

Bitcoin had op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van meer dan 167 miljard dollar – een marktaandeel van meer dan 64,2%. Verder bestaat het grootste deel van het handelsvolume van de markt uit handelsparen die gekoppeld zijn aan Bitcoin, of een van de vele stablecoins van de markt die vaak door gebruikers worden gebruikt als on-ramps voor Bitcoin.

Kijk maar eens naar Binance, een van ’s werelds beste crypto-beurzen. Op het moment van schrijven, met een 24-uurs handelsvolume van bijna $3 miljard, hadden alle top-15 handelsparen van Binance ofwel Bitcoin ofwel USDT.

Dat is nog niet alles. Bitcoin is niet alleen ’s werelds grootste cryptocurrency, het is ook de meest populaire, de meest prominente. Praat met een buitenstaander en als hij gehoord heeft van cryptocurrency’s, weet hij misschien wat Bitcoin is. Maar er is een goede kans dat hij niet weet wat Cardano of een andere altcoin is.

In termen van adoptie en mainstream erkenning is Bitcoin nog steeds synoniem voor cryptocurrencies en vice versa. Totdat dit verandert, zal Bitcoin aan de top blijven zitten.

Dat soort dominantie is overweldigend en daarom zal Bitcoin, ondanks de recente prijsstrijd, een enorme impact blijven hebben op de grotere crypto-markt en zijn altcoins, waaronder Cardano. ADA kan zich een tijdje ontkoppelen van Bitcoin, maar een duurzame breuk met de impact van de Bitcoin-prijs op de markt is onwaarschijnlijk. Dit gezegd zijnde, zal het antwoord op die vraag over een half jaar, nadat Cardano’s aantal aankondigingen aan ons voorbij is gegaan, meer duidelijkheid hebben.

You may also like...